Waarom werken we aan Betere Buurten?
Het doel van het Betere Buurten programma is om de buitenruimte in Nieuwegeinse jaren ’70 en ’80 buurten duurzaam te vernieuwen, zodat bewoners ook in de toekomst prettig in hun buurt kunnen wonen. Samen werken we aan een groenere buurt met een vernieuwde bestrating, meer ontmoetingsmogelijkheden en moderne speelplekken. Een buurt waar jong en oud zich thuis voelt en waar het toegankelijk, schoon en veilig is. Tot slot zorgen we ervoor dat de buurten zo worden ingericht, dat deze de gevolgen van klimaatverandering goed kunnen opvangen. Te denken valt aan het toevoegen van groen waardoor het koeler is in de zomer. We maken de plannen het liefst samen met zoveel mogelijk inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties in de buurt. Zij weten immers als beste waar behoefte aan is en wat goed is voor de buurt!
Een groene buurt
Nieuwegein heeft veel ruime, groene buurten en inwoners waarderen dit zeer. Een groene buurt is niet alleen aantrekkelijk en prettig om in te wonen, maar het verzacht ook de gevolgen van klimaatverandering. Door het veranderende klimaat krijgen we namelijk te maken met meer en heftigere regenbuien, langere droge periodes en meer hete zomerse dagen en nachten. Daarom investeren we in een klimaatbestendige inrichting van de stad. Te denken valt aan een groene inrichting van pleintjes en woonbuurten en extra mogelijkheden voor waterberging. Daarnaast is het van belang het bomenbestand door te lichten voor een duurzaam bomenbestand.
Een gezonde buurt
We besteden aandacht aan hoe de omgeving een positieve invloed kan hebben op de gezondheid van mensen, zoals de functie van groen en het belang van ontmoetingsmogelijkheden in de directe woonomgeving. Mensen hebben ruimte nodig waar ze kunnen bewegen, spelen, recreëren, in contact kunnen komen met anderen of tot rust kunnen komen. Ontmoeting is belangrijk voor het welzijn, geluk en de gezondheid van bewoners. Ook de kwaliteit van de lucht en prettige en uitnodigende wandel- en fietsroutes hebben een positieve invloed op de gezondheid.
Een betrokken buurt
Vaststellen wat er nodig is om de buurt te vernieuwen, doen wij samen met de buurt. We starten vanuit een goed gesprek met de inwoners, ondernemers en maatschappelijke partners. Als gemeente zorgen we ervoor dat mensen geïnformeerd zijn en bieden we allerlei mogelijkheden om mee te denken en mee te doen. Meedoen kan bijvoorbeeld door zelf leuke initiatieven te bedenken om de leefbaarheid van de buurt te verbeteren. Als gemeente helpen wij graag om deze initiatieven mogelijk te maken. Onze ervaring is dat deze initiatieven veel energie geven en inwoners dichter bij elkaar brengen. Denk bijvoorbeeld aan initiatieven gericht op bloembakken, plantsoenen en pleintjes. De inzet van de gemeente is dat Betere Buurten vervolgens een traject is ván de buurt zelf.
Een buurt voor jong en oud
Het is belangrijk dat de Nieuwegeinse buurten jongeren en jonge gezinnen voldoende te bieden hebben zoals goede speel- en sportvoorzieningen, leuke evenementen en geschikte woonruimte in prettige buurten. Betere Buurten richt zich met name op vrij en avontuurlijk buiten spelen en bewegen in de eigen buurt. Kinderen spelen bij de inrichting van de nieuwe speelplekken een centrale rol. Daarnaast is het van belang om bij de vernieuwing van de openbare ruimte aandacht te hebben voor de specifieke eisen en wensen van ouderen en minder validen. Dit is een belangrijk onderwerp voor onze stad, omdat Nieuwegein relatief snel vergrijst.
Een schone en veilige buurt
Een prettige woonbuurt is schoon en veilig. We gaan met elkaar in gesprek en bedenken welke maatregelen hieraan kunnen bijdragen. Dit kan een fysieke maatregel zijn, zoals het toepassen van andere kleuren en lage beplanting. Maar ook bespreekbaar maken hoe we graag met elkaar omgaan en hoe conflicten in de buurt worden opgelost, kan effectief zijn. Tot slot is de inzameling en het hergebruik van grondstoffen in de buurt een belangrijk thema