Een geveltuin
Een geveltuin is een smal tuintje langs een muur of schutting, waar enkele stoeptegels voor worden verwijderd. Een klein betonbandje vormt de rand van het tuintje. Het tuintje ligt op gemeentegrond, maar wordt onderhouden door bewoners en maakt zo de buurt groener.
Ik wil een geveltuin aanvragen
In Schansen-Noord en -Zuid legt de gemeente het geveltuintje voor u aan, als u ons laat weten dat u er graag eentje wilt. Dat betekent dat ze het tuintje helemaal klaar maken en u er alleen nog plantjes in hoeft te zetten. Hiervoor krijgt u een tuinbon van € 25,00.
Zowel huurders als huiseigenaren kunnen meedoen. Als u huurt of uw huis onderdeel is van een VVE, moet u uw verhuurder of VVE wel eerst even laten weten dat u een geveltuin aanvraagt.
Om mee te doen vult u onderstaand aanmeldformulier in. Doe dit wel voordat de aannemer bij u in de straat aan het werk gaat. Stuur ook een foto van de locatie mee!
Aanmeldformulier geveltuin
Geschikte stoep
Als u een aanvraag hebt gedaan, dan komt er iemand van de gemeente even kijken of de stoep bij uw huis geschikt is voor een geveltuintje. Het meest belangrijk daarbij is dat de stoep breed genoeg blijft voor bijvoorbeeld rollators, kinderwagens en rolstoelen.
De aanleg
Uw geveltuintje wordt aangelegd door de aannemer die de buurt vernieuwd. Zodra uw straat wordt vernieuwd, wordt tegelijkertijd uw tuintje gemaakt. Het kan dus even duren voordat het tuintje er ligt. De aannemer haalt de tegels eruit, brengt de bandjes (de rand) aan en vult het tuintje met tuinaarde.
De planten
U mag zelf kiezen wat u in een geveltuintje zet. Daarvoor krijgt u van de gemeente een tuinbon ter waarde van € 25,00, die u kunt inwisselen voor planten bij het tuincentrum GroenRijk Baars. Er is van alles mogelijk: denk bijvoorbeeld aan kleine struikjes, aardbeien, kruiden, lavendel, viooltjes... Vaak is een mix van planten die in de winter groen blijven, vaste planten en éénjarige bloeiers mooi. Voor wie niet zo thuis is in tuinieren maakte onze collega Martijn een inspiratiegids met allerlei planten, hij geeft bij elke plant uitleg over de hoeveelheid zon en hoe lang hij mee kan. In de inspiratiegids vindt u ook een lijstje met planten die u beter niet kunt planten omdat ze overlast kunnen veroorzaken of omdat verhuurders ze liever niet zien.
Inspiratiegids met plantentips
Uw geveltuin is af
Als uw geveltuintje af is meld deze dan via het onderstaande formulier. Dankzij uw registratie weten de beheerders van de gemeente dat het uw geveltuin is en dat deze door u onderhouden wordt. Zo komen onze groenmedewerkers niet aan uw tuintje en kunnen we u waarschuwen als er bijvoorbeeld gewerkt wordt aan de stoep.
Registratie geveltuin bij de gemeente Nieuwegein
Samen
Nog mooier dan één geveltuin is een hele straat met geveltuintjes. Vraagt u uw buren om ook mee te doen? En als u in een bovenwoning of flat woont, is dit misschien de kans om te tuinieren. We kunnen in overleg met de buren en eventueel de verhuurder ook een gezamenlijke geveltuin aanleggen. Daar helpen we u graag bij!
Vragen
Heeft u nog vragen, stel die dan via geveltuin@nieuwegein.nl of neem contact op met Madelon van der Wielen via 06-50 08 81 92.