Woonzorgcentrum Nijemonde

De organisatie ZorgSpectrum heeft in Nieuwegein een woonzorglocatie aan de Lekboulevard. De locatie is verouderd:

  • Het complex past niet meer bij de moderne eisen voor het verzorgen van ouderen met dementie.
  • De huidige indeling van het gebouw zorgt voor extra werkdruk bij het zorgpersoneel.
  • Bovendien eindigt de huurovereenkomst van de huidige locatie eind 2025.

De noodzaak voor een nieuw gebouw voor de woonzorglocatie van ZorgSpectrum is groot. De gemeente vindt het belangrijk dat deze woonzorglocatie van ZorgSpectrum in Nieuwegein blijft bestaan. Zodat ouderen met dementie in Nieuwegein kunnen blijven. En zodat familie en vrienden hen dichtbij kunnen bezoeken.


Meedenken

We willen graag dat je met ons meedenkt, zodat de plannen zoveel mogelijk aansluiten op de omgeving. Met elkaar zorgen we ervoor dat we belangrijke zaken niet vergeten. En dat de omgeving er goed uit komt te zien.

Je kon tot en met 7 juni 2024 reageren op 7 kwesties. We danken je hartelijk voor je opmerkingen! 


Opmerkingen van inwoners

Op de inloopavond van 4 juni 2024 en via deze website hebben we verschillende vragen en aandachtspunten van inwoners gekregen. Je leest ze hieronder, met onze reactie.

Of lees het volledige Verslag van de inloopavond (pdf, 1 MB).


Aanleiding

Het zou leuker zijn om het gebouw bij De Ratelaar te hebben.

 We onderzoeken op dit moment of de bouwruimte aan de Nijemonde geschikt is. Mocht dat niet het geval blijken, dan gaan we kijken naar andere opties.

Waarom nu nog zoveel investeren in het zorgcentrum?

Tot op het moment dat ZorgSpectrum verhuist, moet het mogelijk blijven om goede zorg te leveren. Als dat niet kan, is er onderhoud nodig. En op dit moment krijgt het gebouw aan de buitenkant onderhoud; het wordt geverfd. Dat hoort bij het normale onderhoud van een gebouw. Dit gebouw is geen eigendom van ZorgSpectrum.

Wat wordt de beweegruimte buiten voor de bewoners? Gevaar van het drukke verkeer.

De bewoners van een woonzorglocatie bewegen zich vooral in het gebouw en in de tuin. Op dit moment is er geen omheinde tuin bij het gebouw, waardoor er familie nodig is om een rondje buiten te maken. Er is straks minder direct contact met het autoverkeer en bewoners kunnen regelmatig en zelfstandig naar buiten.

Als je vanwege zorg in het verpleeghuis terecht komt, moet je je daarvoor van tevoren inschrijven?

Om een plek in een woonzorgcentrum te kunnen krijgen, is een indicatie nodig. In Nederland woon je steeds langer thuis en dat kan met (mantel)zorg aan huis. Als dat niet meer gaat, dan kun je in aanmerking komen voor een plek in een woonzorgcentrum. De mate van zorg die noodzakelijk is, wordt bepaald door het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg).

Mag je er ook komen wonen als je nog geen zorg nodig hebt, maar omdat je wilt samenleven met meerdere bewoners?

Nee, dit is helaas niet mogelijk. Daar zijn andere woonvormen voor bedoeld, zoals een leef-gemeenschap.

Buiten zorg worden er ook gezamenlijke activiteiten gedaan op de huidige locatie, bijvoorbeeld muziekmiddagen of knutselen.

Op dit moment is er inderdaad ook een dagbesteding op de woonzorglocatie. Na de haalbaarheidsfase wordt gekeken of alle bewoners, revalidanten en dagcentrumbezoekers meeverhuizen naar Nijemonde. Of dat er naar alternatieven wordt gezocht, naast nieuwbouw.


Ruimtelijke uitgangspunten

De aanrijroute van de bevoorrading komt nu via Benedenmonde in plaats van de Zandveldseweg. Dat gebeurt ook voor ’t Veerhuis. Neem de juiste aanrijroute mee in jullie contracten!

 We nemen dit aandachtspunt in overweging.

Maak een vergelijking met het parkeren bij De Geinsche Hof. Bij de Geinsche Hof is een grote parkeerplaats en die is altijd druk bezet. In vergelijking daarmee lijkt hier minder parkeerruimte. Geeft dit geen parkeerprobleem?

Bij De Geinsche Hof zit deels een andere doelgroep (revalidanten) die sowieso meer bezoek krijgen. Ook ligt het aantal medewerkers (vooral behandelaren) daar hoger, waardoor op die locatie de parkeerplaatsen vaker volledig bezet zijn.

Ik ben voor de bouw van het zorgcentrum. Maar er zal veel geluidsoverlast zijn van ’t Veerhuis, van de gasten die buiten roken en weggaan. Geeft dat niet veel onrust voor de ouderen?

De ouderen zijn vooral in het gebouw en in de tuin. Het gebouw zal goed geïsoleerd zijn, waardoor overlast niet wordt verwacht. Vooral bij mensen met dementie is de beleefwereld klein, waardoor er, over het algemeen, minder behoefte is aan een (te) grote leefruimte.


Omgeving: parkeren en bomen

Onvoorstelbaar dat er parkeerplaatsen verdwijnen.

 We nemen dit aandachtspunt in overweging.

Parkeren moet mogelijk blijven, ook voor gebruik van het winkelcentrum. De wijk Lekboulevard staat al heel vol met auto's.

We nemen dit aandachtspunt in overweging.

Parkeren voor het winkelcentrum aan deze kant wordt lastig.

We nemen dit aandachtspunt in overweging.

Parkeerplaatsen zijn juist nodig: de plaatsen bij ’t Veerhuis zijn vaak allemaal bezet, vooral als er beurzen zijn. En voor de BHV-cursus. Er wordt nu uitgeweken naar Middelmonde, deze plekken zijn allemaal bezet. Denk aan de bewoners!

We nemen dit aandachtspunt in overweging.

Parkeren wordt een probleem voor de bewoners.

We nemen dit aandachtspunt in overweging.

Gaan er parkeerplaatsen verloren en zo ja, wordt dit gecompenseerd? Veel parkeerplaatsen worden gebruikt vanuit 't Veerhuis. Wij als bewoners van Middelmonde kunnen vaak onze auto al niet parkeren als er activiteiten in 't Veerhuis zijn. Hoe gaat het parkeerprobleem worden opgelost?

De parkeerdruk is aan de westkant van de wijk hoog. Dat is bekend bij de gemeente. En ook is dit gebleken uit het parkeeronderzoek dat we dit jaar hebben gedaan. Wel is gebleken dat de komst van een woonzorgcentrum géén grote impact heeft op het parkeren. Er kunnen parkeerplekken verdwijnen. Uit het parkeeronderzoek is gebleken dat voor de meeste activiteiten van ’t Veerhuis er genoeg parkeerplekken zijn.

Wanneer er een (grotere) beurs is, wordt er volop geparkeerd in de wijk omdat het parkeerterrein met een dergelijke beurs al snel vol staat. Als er parkeerplaatsen verdwijnen zal dit 'probleem' alleen maar groter worden. In hoeverre is hier rekening mee gehouden?

Een aantal keer per jaar is er een groot congres in ’t Veerhuis. Daarvoor komt nu minder parkeerruimte in de buurt beschikbaar. Dat betekent dat ’t Veerhuis een alternatief moet bedenken voor de bezoekers. Het is niet mogelijk om veel openbare parkeerruimte op deze plek in Nieuwegein te reserveren voor enkele grote evenementen in ’t Veerhuis.

Waar kan er dan nog geparkeerd worden door de bezoekers van 't Veerhuis plus die van het verzorgingshuis? En de klanten van de winkels van winkelcentrum Hoog-Zandveld, die ook graag gebruik maken van het huidige parkeerterrein?

Uit de resultaten van het parkeeronderzoek is gebleken dat er op de parkeerplaats aan de
Nijemonde nog genoeg ruimte is om te parkeren. Dat geldt ook voor de klanten van het winkelcentrum.

Als er te weinig parkeerplekken zijn, komt er dan betaald parkeren?

In wijken waar we de parkeerdruk meer willen ‘reguleren’, is betaald parkeren een optie. Dat is niet zomaar geregeld, zeker niet als een wijk ver van het centrum af ligt. Inwoners die dit graag willen, kunnen bij de gemeente een verzoek doen.


Omgeving: inrichting

Niet te steile hellingen in de openbare ruimte maken.

 We nemen dit aandachtspunt in overweging.

Zorg voor wandelrondjes, waaronder een route naar de dijk.

We nemen dit aandachtspunt in overweging.

Zorg voor genoeg verlichting op de straat en bij de parkeerplaatsen, dat draagt bij aan de veiligheid in het gebied.

We nemen dit aandachtspunt in overweging.

Ik vrees dat er maar bitter weinig plaats meer zal zijn voor iets groens. En onze wijk is al niet ruim bedeeld. Lang niet iedereen kan de uiterwaard in. Aan de overkant gaat een deel van het Lotusplantsoen ook bebouwd worden: nog meer steen en minder groen.

De beeldkwaliteit die de gemeente vraagt van het nieuwe gebouw heeft veel groene elementen. Ook komt er een tuin naast het gebouw. Daarnaast blijft er openbare ruimte met een groene inrichting. De bebouwing van het Middenblok (naast het Lotusplantsoen) is een woningbouwplan met veel groen, waarmee het grasveld plaatsmaakt voor woningen én groen (zie meer op www.nieuwegein.nl/middenblok).

Hoe komen de bewoners van het nieuwe verzorgingshuis op een makkelijke manier de dijk op om te genieten van het uitzicht? Nu hoeven ze alleen de deur maar uit te lopen. Straks wacht er een forse klim, en een rolstoel omhoog duwen is ook geen pretje voor een begeleider.

We nemen dit aandachtspunt in overweging.

Maken jullie de dijk rolstoel-toegankelijk?

We nemen dit aandachtspunt in overweging.

Kan er bij de bouw een aansluiting (brug) komen op dijkniveau? Dit maakt het aantrekkelijk voor bezoek en vrijwilligers om te gaan wandelen met de bewoners. Ik zou het vrij wandelen op de dijk missen. Waar moeten de bewoners lopen? Deze plek voelt weggestopt.

Mensen met dementie in een woonzorglocatie bewegen zich vooral in en om het gebouw. Op dit moment is er geen tuin bij het gebouw, waardoor er familie of vrijwilligers nodig zijn om een rondje buiten te kunnen maken. Straks kunnen de bewoners zelf in de naastgelegen tuin, waardoor de leefkwaliteit voor de bewoners al groter is. Voor mensen met dementie is het belangrijk om buiten te zijn, en zij zien dan liever mensen dan natuur. De bezoekers kunnen met de bewoners
naar het winkelcentrum, er is geen noodzaak om naar de dijk te gaan. Een aansluiting op dijkniveau klinkt aantrekkelijk, maar is lastig te realiseren.

Een verbinding over de Zandveldsweg naar het buurtcentrum en winkels zal zeer wenselijk zijn. Zoals in eerder gemaakte plannen.

Dit idee komt inderdaad uit de oorspronkelijke plannen van het stedenbouwkundig plan dat in 2005 werd gemaakt (op basis van Ontwikkelingsvisie Lekboulevard - Hoog Zandveld, vastgesteld door de gemeenteraad in 2003). In de uitwerking van de ontwikkeling van het gebied is per onderdeel anders gekozen, waardoor een brugverbinding helaas niet meer mogelijk is. De verbinding tussen het winkelcentrum en de Nijemonde blijft via de oversteek.


Ontwerp

Er is goed nagedacht over een gezamenlijke ontmoeting.

 

Entree aan de zijkant voelt gesloten aan.

We nemen dit aandachtspunt in overweging.

Concept-ontwerp ziet er heel speels uit; mooie vergroening op de hoeken.

 

Met dit concept-ontwerp gaat het gebouw goed op in de omgeving.

 

Kan er geen parkeergarage voor het personeel komen?

Een parkeergarage op het maaiveld heeft een paar nadelen: het gebouw wordt een verdieping hoger, de ingang is niet gelijkvloers en het gebouw wordt duurder. Een parkeergarage onder het maaiveld is zo’n grote investering dat dit financieel niet haalbaar is. Overigens wonen de meeste medewerkers in de nabije omgeving. Zij komen met de fiets naar hun werk. De verwachting is dat dat zo blijft.


Huidige gebouw

Wat gaat er met het bestaande gebouw gebeuren?

 Wat er met de huidige locatie gaat gebeuren, weten we nog niet. 

Wat wordt de nieuwe bestemming van het huidige zorgcentrum?

Wat er met de huidige locatie gaat gebeuren, weten we nog niet. 

Kan het huidige gebouw weer voor ouderen met een beetje zorg worden?

Wat er met de huidige locatie gaat gebeuren, weten we nog niet. 

Is het opnieuw de bedoeling dat de vrijgekomen grond aan de dijk ingevuld gaat worden door hoge, dure appartementengebouwen?

Wat er met de huidige locatie gaat gebeuren, weten we nog niet. De eigenaar is een investeerder. Hij heeft het gebouw een tijd geleden gekocht, en verdient geld met de verhuur van het gebouw. Het gebouw heeft nu een maatschappelijke bestemming en het ligt in een zorgcirkel. Mocht de eigenaar ‘hoge, dure appartementengebouwen’ willen, dan zal de bestemming moeten veranderen. Dat betekent dat de gemeente daar aan moet willen meewerken. Voor de gemeente is er op dit moment geen reden om de maatschappelijke bestemming te veranderen. Een verandering van de bestemming betekent ook dat er een verandering van de parkeerbehoefte komt. Die zal dan op het eigen terrein van de investeerder moeten worden ingepast.


Op de hoogte blijven?

Bent u benieuwd welke input we allemaal binnen hebben gekregen? En wat we ermee gaan doen? Laat dan hieronder uw e-mailadres achter.

Ja, hou me op de hoogte

 

Cookie-instellingen