De voorbereidende fase is afgerond. In deze fase hebben we, samen met Jutphaas Wonen, onderzoek gedaan naar haalbare en betaalbare warmteoplossingen voor de buurt. Via de buurtgroep zijn vele bewoners betrokken geweest bij dit proces. Het college heeft aanvankelijk besloten om samen met Jutphaas Wonen te onderzoeken hoe de Gebouwendriften aangesloten kon worden op het bestaande warmtenet van Eneco. Uit het daaropvolgende onderzoek is echter gebleken dat deze oplossing niet haalbaar is vanwege de hoge kosten en andere voorwaarden waaraan het niet voldeed. Daarom is besloten om deze optie niet verder uit te werken.
Hoe nu verder?
Hoewel aansluiting op het warmtenet van Eneco niet mogelijk bleek, blijft het doel van de gemeente en Jutphaas Wonen om een collectieve warmteoplossing voor de Gebouwendriften te vinden, zoals een warmtenet of bronnet. We gaan nu onderzoeken of er andere warmtebedrijven zijn die onder onze voorwaarden een warmtenet of bronnet kunnen realiseren in de buurt.
Wat kun je verwachten?
Het oorspronkelijke doel was om eind 2024 een concreet plan voor de buurt klaar te hebben, maar dat is door deze ontwikkelingen niet meer haalbaar. We begrijpen dat dit voor u als bewoner betekent dat er langer onzekerheid blijft bestaan over wat aardgasvrij voor u gaat betekenen. Op dit moment zijn we in gesprek met Jutphaas Wonen, het Huurdersplatform, het Huiseigenaren Collectief en Energie-N om de vervolgstappen te bepalen. Zodra er meer duidelijkheid is, wordt de buurt geïnformeerd.
Ben je huurder bij Jutphaas Wonen?
Jutphaas Wonen is verantwoordelijk voor de verduurzaming van uw woning. Als de plannen straks concreet zijn, zullen ze ter goedkeuring aan alle huurders voorgelegd worden. Jutphaas Wonen zal regelmatig afstemmen met het Huurdersplatform.
Ben je eigenaar van een eengezinswoning?
Als er een warmtenet komt, heb je de keuzevrijheid om een aanbod voor een aansluiting op het warmtenet te accepteren of een alternatieve duurzame warmtevoorziening voor jouw woning te organiseren. De gemeente gaat jou ondersteunen in dit proces. We komen daarom graag met je in contact. Wanneer je een e-mail stuurt naar gebouwendriften@nieuwegein.nl, ontvang je informatie en uitnodigingen voor een enquête of bijeenkomsten. De gemeente zal regelmatig afstemmen met het huiseigenarencollectief waarin huiseigenaren zich verenigd hebben. Je kunt met hen contact opnemen via gebouwendriften.aardgasvrij@gmail.com.
Ben je huiseigenaar in een VvE?
Tijdens de jaarvergadering van jouw VvE zal er meer informatie worden gegeven over de besluitvorming binnen je VvE. Over alle belangrijke stappen en ontwikkelingen informeren we de hele buurt.
Vragen over aardgasvrij
Hier vind je vragen en antwoorden die er in de Gebouwendriften gesteld zijn over een aardgasvrije buurt en een aardgasvrij huis. Wil je meer weten over aardgasvrij wonen of heb je een andere vraag? Neem dan contact op met Kashif Matsari of Anne Wijers via gebouwendriften@nieuwegein.nl of bel 14 030.
Buurtgroep
Sinds 2022 hebben er tien buurtgroep bijeenkomsten plaatsgevonden en zijn bewoners geïnformeerd, hebben naar elkaar kunnen luisteren en zijn er plannen gemaakt. Meer dan 100 bewoners zijn één of meerdere keren aanwezig geweest bij een bijeenkomst. Naast bewoners zijn ook Jutphaas Wonen, Huurdersplatform Jutphaas Wonen, Energie-N en Wijknetwerk Batau-Zuid betrokken.
Tijdens de buurtgroep bijeenkomst op 7 februari 2024 heeft de buurtgroep een advies namens de deelnemers aangeboden aan wethouder Marieke Schouten. Deze bijeenkomst was daarmee een afsluiting van de voorbereidende fase.
Hier lees je het advies van de buurtgroep.
Hier lees je de verslagen van alle buurtgroepen.
Onderzoek warmteoplossingen
In 2023 hebben we door onderzoeksbureau De WarmteTransitieMakers onderzoek laten doen naar duurzame warmteoplossingen in de Gebouwendriften. We hebben hen ook gevraagd verdiepend onderzoek te doen naar de (investerings-)kosten per huishouden. De resultaten van dit onderzoek zijn gedeeld met de deelnemers van de buurtgroep.
De resultaten van het onderzoek lees je hier.
Korte uitleg over de verschillende warmtebronnen lees je hier.
Meer informatie over de gemiddelde kosten voor huiseigenaren lees je hier.