Het ontwerp voor de buurt is af! Het is nu duidelijk hoe de leefstraatjes eruit gaan zien, op welke plekken de vergroening in de buurt zichtbaar wordt en waar de ondergrondse containers voor de maisonettewoningen worden geplaatst. Bekijk de ontwerpen hieronder.
De ontwerpen
- Ontwerp Gebouwendriften totaal (pdf, 54 MB)
- Ontwerp gebied Citadeldrift Noord (pdf, 5 MB)
- Ontwerp gebied Havezatedrift Noord (pdf, 3 MB)
- Ontwerp gebied Havezatedrift, Torendrift, Gildehuisdrift (pdf, 3 MB)
- Ontwerp gebied Kasteeldrift, Rechthuisdrift midden (pdf, 3 MB)
- Ontwerp gebied Kasteeldrift, Rechthuisdrift Noord (pdf, 5 MB)
- Ontwerp gebied Kloosterdrift Oost (pdf, 8 MB)
- Ontwerp gebied Kloosterdrift West (pdf, 4 MB)
- Ontwerp gebied Taveernedrift (pdf, 5 MB)
Het verhaal bij het ontwerp
De buurt 'Gebouwendriften' wordt door bewoners vaak omschreven als een fijne rustige buurt om te wonen. Kinderen spelen op straat en in de 2 speeltuinen en er kan gewandeld worden langs het water. Als je door de buurt loopt zie je 2 verschillende soorten straten. De woonstraatjes van noord naar zuid zijn vaak wat smaller en autovrij. In de parkeerstraten van west naar oost staan veel auto's. Maar overal zie je ook dat het stenig is en toe aan een opknapbeurt, zowel de stenen als het groen.
Leefstraatjes
Het karakter van de rustige woonstraatjes willen we versterken door groenvlakken toe te voegen en te kiezen voor een warme kleur bestrating. De vele groenvakken zorgen er ook voor dat de snelheid van (brom)fietsers geremd wordt, waardoor de straatjes rustiger en veiliger worden.
Parkeerstraatjes
De parkeerstraten gaan we ook opknappen en vergroenen. Er komen evenveel parkeerplekken terug, alleen worden deze aangelegd met grasstenen. Dit zijn stenen met openingen waar gras doorheen groeit, regenwater kan dan makkelijk in de bodem wegzakken. In deze straten leggen we ook een aantal grotere parkeerplekken aan, waar de wat langere voertuigen kunnen parkeren. Waar mogelijk voegen we ook hier extra groen toe.
Speelplekken en parkzone
Beide speelplekken worden vernieuwd. Met nieuwe toestellen, maar ook met extra groen en bijvoorbeeld een wadi. Een wadi is een soort verlaging van het grasveld, waar het water heen kan stromen bij zware regenbuien. De wadi zal meestal droog zijn, maar na een zware regenbui kan er een tijdje wat water in blijven staan.
Het pad langs de watergang aan de oostkant van de buurt verleggen we een beetje. Waar nu een groot voetbalveld ligt planten we een klein bos met een wandelpad.