
De tekst is als volgt:
"Aan de Hoogwelgeboren heer
Jhr. Mr. L.E. de Geer van Oudegein
landgoed Oudegein
Nieuwegein
Onderwerp:
aankoop gedeelte van het landgoed Oudegein.
Ons kenmerk: Afd. B.Z. 1812
Nieuwegein, 11 april 1973.
VERZONDEN 13 april 1973
Onder voorbehoud dat overeenstemming wordt bereikt over de voorwaarden waaronder een gedeelte van het landgoed Oudegein door de gemeente Nieuwegein kan worden aangekocht, zijn wij bereid tot afgifte van onderstaande verklaringen van intentie:
a. burgemeester en wethouders van Nieuwegein zijn bereid te bevorderen dat in overleg met U een goede inspanning van de bij U in eigendom blijvende percelen en perceelgedeelten, kadastraal bekend gemeente Jutphaas, sectie D, nrs, 428 ged., 418 ged., 405 ged., 417 ged., 399 ged., 676 ged., 408 ged., 400 ged., 406, 407, 416, 415, 414, 847, 413, 409 en kadastraal bekend gemeente Vreeswijk, sectie A, nrs, 1a, 24 ged., 25 ged., 30 ged., 29 ged., 38 ged., 39 ged., 180 ged., 31, 32, 33, 34, 35, 36, 82 in het overeenkomstig het voorontwerp-structuurplan in Nieuwegein tot stand te brengen stadspark Oudegein zal worden bewerkstelligd. Deze inspanning zal zodanig zijn dat enerzijds de bewoners van de op deze percelen en perceelgedeelten staande bebouwing en anderzijds de gebruikers van het stadspark elkaar in redelijkheid niet kunnen hinderen. Zij verklaren zich voorts bereid te bevorderen, dat zonder overleg met de eigenaar (eigenaren) van deze percelen en perceelgedeelten geen wijziging zal worden gebracht in het thans bestaande voornemen tot aanleg van het stadspark dan wel in de opzet van het aangelegde stadspark;
b. burgemeester en wethouders van Nieuwegein zijn bereid te bevorderen, dat uitsluitend door U en/of Uw echtgenote en/of Uw wettige nakomelingen op nader door hen in overleg met U en/of Uw echtgenote en/of Uw wettige nakomelingen aan te geven plaatsen op het bij U in eigendom blijvende gedeelte van het landgoed Oudegein en uitsluitend ten behoeve van U en/of Uw echtgenote en/of Uw wettige nakomelingen maximaal vier woningen kunnen worden gebouwd."
In het park moet archeologisch onderzoek worden gedaan bij ingrepen van >150 cm diep met een minimale omvang van 10.000 m2. Waarschijnlijk is dit bij aanleg van een evenemententerrein niet aan de orde.
Ja, maar alleen met een ontheffing. In de evenementenvergunning staan voorwaarden om misbruik van alcohol te voorkomen en te beperken.
Tussen de kasteelheer en de gemeente is begin jaren ’70 een koopovereenkomst gesloten over de verkoop van de grond waar nu Park Oudegein ligt. In deze overeenkomst zijn privaatrechtelijke afspraken gemaakt tussen twee partijen, waar derden geen betrokkenheid bij hebben.
In de akte van levering staat niets over het organiseren van evenementen en het recreatief gebruik van het park. Er zijn alleen afspraken gemaakt voor de aanleg van een aarden wal om verkeersgeluid te verminderen, wat geluidsoverlast betreft.
Hoe de grond in de stad gebruikt mag worden (de 'ruimtelijke ordening'), is vastgelegd via het publiekrecht. Een overzicht hiervan is te vinden via het Omgevingsplan. Wat betreft de regels voor Park Oudegein verwijst het Omgevingsplan naar het bestemmingsplan 'Oudegein-Hogelanden', dat de gemeenteraad in 2008 heeft vastgesteld. Het deel van het park dat misschien evenemententerrein wordt, heeft de bestemming 'groenvoorzieningen (G) met recreatief medegebruik'. Bekijk de beschrijving.
Er wordt op dit moment een afspraak gemaakt met de eigenaren van Kasteel Oudegein en de portefeuillehouder namens de gemeente, om ook dit verder te bespreken.
Het park is juridisch gezien geen stiltegebied. Wel zijn er delen die planologisch zijn aangewezen als natuur. Het deel waar het evenemententerrein misschien komt, heeft de bestemming 'groen met recreatief medegebruik’.
Nee. De organisatie van Geinbeat besloot hun evenement niet meer in het park te houden, vanwege de schade die ontstond aan de (drassige) ondergrond. We willen hiervoor een oplossing vinden.
Er zijn plannen voor het opstellen van een Omgevingsprogramma Vrije Tijd. Hierin zal het worden opgenomen. De verkenning naar een evenemententerrein is op verzoek van de gemeenteraad (motie uit 2020 en amendement uit 2023) vooruitlopend hierop opgepakt.
We hebbenal overleg gevoerd met politie, veiligheidsregio (Brandweer en GHOR) en Stadstoezicht. En zij bevestigen het belang van de Algemene plaatselijke verordening (APV). Organisatoren moeten op basis van de APV een evenementenvergunning aanvragen. De aanvraag wordt getoetst op de risico’s voor de openbare orde, veiligheid, volksgezondheid of het milieu.
De gemeente legt op basis hiervan voorwaarden vast in de vergunning. Ook stemt de gemeente en af of er voldoende capaciteit van genoemde organisaties beschikbaar wordt gesteld. Vergunningen kunnen in het uiterste geval geweigerd worden als openbare orde en veiligheid niet gegarandeerd kunnen worden of andere aspecten onvoldoende geborgd zijn.
Het beleid ten aanzien van evenementen is vastgelegd in Evenementenvergunningenbeleid Nieuwegein. Hierin zijn opgenomen:
- het wettelijk kader met de van toepassing zijnde wet- en regelgeving (onder andere APV, beleidsregels Bibob, afvalstoffenverordening, verkeersmaatregelen, flora en faunawet, brandbeveiligingsverordening, afvalstoffenverordening, omgevingswet, provinciale regelingen
- risicoprofielen en soorten evenementen
- weigeringsgronden
- toetsingsindicatoren, zoals veiligheid (onder andere calamiteitenplan, afsluiten van wegen en terreinen, toegankelijkheid hulpdiensten, verkeersregelaars, parkeren, fietsenstalling) en het evenemententerrein (indeling terrein, sanitaire voorzieningen, water-, riool- en elektriciteitsaansluitingen en afvalverwijdering) en horeca, geluid en geluidsoverlast (geluidsvoorschriften, begin- en eindtijden)
- toezicht en handhaving.
De verantwoordelijkheid voor het naleven van de regels ligt in de eerste plaats bij de evenementenorganisatie zelf. Het toezicht en de handhaving hierop ligt bij de afdeling Toezicht, Veiligheid en Leefbaarheid (TVL) van de gemeente. Door bekendheid te geven aan onder andere de wijze van handhaving, weet men wat er verwacht wordt, waarom en hoe. De organisaties hebben duidelijkheid over de regels die voor hen gelden en de gelegenheid de eigen verantwoordelijkheid op te pakken.
De gemeente voert in samenwerking met andere partners, onder wie de politie, gerichte controles uit. Het gaat hierbij dan om controle op de genomen verkeersmaatregelen en de uitvoering van de wegsleepregeling hierop, naleving van vergunningvoorschriften, sluitingsuur, tijdelijke bouwwerken, het opbouwen van tenten en podia en dergelijke zonder rekening te houden met extreme weersomstandigheden, het opbouwen van attracties zonder de verplichte certificaten, geluidsoverlast, wildplassen, verstrekken van alcoholhoudende drank aan personen onder de 18 jaar, drank/glas op straat en brandveiligheid. Dit betekent dat gemeente en politie actief handhaven op deze onderdelen en op systematische en gestructureerde wijze toezicht houden.